Kakovost je na prvem mestu

Droga je sinonim za kakovost. Pri pripravi izdelkov prav nič ni prepuščeno naključju. Ravno nasprotno, vse je podrejeno strogim nadzorom kakovosti, ki se začnejo že pri dobaviteljih. Kakovost sestavin nenehno preverjamo pri proizvajalcih surovin, v lastnem laboratoriju in pri neodvisnih ustanovah ter laboratorijih.


Od kod je zelenjava?


V Drogi se zavedamo, da le na soncu pridelana zelenjava prinaša prave okuse zelenjave. Kakovostna vložena zelenjava, ajvarji in druge priloge potrebujejo dobro osnovo. To je zelenjava, vzgojena na pravi prsti, podnebju in območju, obsijanim s soncem. Vložnine, priloge jedem, omake in uporabljene začimbe nastajajo iz večinoma lokalnih sestavin, s čimer želimo spodbuditi slovenske pridelovalce h gojenju zelenjave za naše izdelke. Naš cilj je, da sestavine v največji meri pridobimo na slovenskih tleh, ostalo pa od pridelovalcev iz bližnjih držav, kot so Hrvaška, Madžarska, Bosna, Srbija, Makedonija in drugih. Vsaka izmed teh držav zaradi svojih geografskih značilnosti daje odlične rezultate pri določenih sortah zelenjave.

Visoka kakovost zagotovljena z nadzorom procesov


Proizvodnja izdelkov Droga poteka po najvišjih standardih EU in sistemu HACCP. Pričakovano raven varnosti in kakovosti naših živil dokazuje tudi certifikat IFS Global Markets Food. Standard združuje zahteve sistema HACCP po Codex Alimentarius-u ter pravila dobre proizvodne, poslovne in higienske prakse, sledljivosti, označevanja in zagotavljanja zaščite živil. Nad procesom bdijo izkušeni strokovnjaki, ki so z veseljem del naše ekipe že vrsto let.

Hrana, bogata s hranili in vitamini, mora biti pridelana in predelana na najbolj naraven način. Takoj po prihodu v našo proizvodnjo jo vključimo v t. i. »hladno verigo« in pridelek v najkrajšem možnem času pod nadzorom predelamo. Proces vlaganja je nadzorovan v skladu z načeli HACCP sistema, kar pomeni, da zagotavljamo za potrošnika varen izdelek.

Priprava izdelkov od A do Ž


S postopkom pasterizacije ali sterilizacije pripravljamo trajne izdelke. Celotna procedura, ki jo skrbno nadzorujemo, poteka toliko časa, kolikor je potrebno za konzerviranje izdelka, da ohranja čvrstost plodov in le delno zmanjša vsebnost nekaterih temperaturno občutljivih hranil. V Drogi izvajamo redno vhodno kontrolo. Kakovost in ustreznost preverjajo tudi certificirani inštituti in interne službe za kakovost trgovskih sistemov. Svoje dolgoletne izkušnje smo združili z njihovim znanjem ter dodali le najboljšo zelenjavo. Z zavedanjem o pomenu lokalno pridelane hrane znanega porekla smo razvili izdelke, ki jih boste preprosto vzljubili.

Pod blagovno znamko Droga so združeni kakovostna zelenjava in zelenjavne priloge ter omake. Pri prodaji prednjačijo vložene kumarice, nudimo pa tudi široko paleto ostalih vloženih izdelkov, kot so vložena rumena in rdeča paprika, rdeča pesa, šampinjoni, krompirjeva solata, bučkina solata,  feferoni, mešana solata, kisla repa, kislo zelje in pa seveda že tradicionalni ajvar, namaz s papriko ter hren in različne paradižnikove omake.

Droga – pripravljeno z ljubeznijo

Tradicija na vsakem koraku

V osrčju Evrope tradicijo priprave vloženih dobrot, omak in prilog negujemo že več stoletij. Ljudje se z veseljem odpravimo na svoje vrtove in njive, kjer z ljubeznijo, skrbnostjo in predanostjo pridelujemo zdravo zelenjavo, v kuhinji pa po receptih svojih babic najbližje razvajamo z najboljšimi kulinaričnimi mojstrovinami.
 
Svoje dolgoletne izkušnje smo združili z znanjem, dodali le najboljšo zelenjavo in z zavestjo o pomenu lokalno pridelane hrane znanega porekla pripravili izdelke, ki jih boste vzljubili. Tako je vse, kar je potrebno za vrhunski okus, združeno pod znamenito slovensko blagovno znamko Droga.
 
Droga je že več desetletij del našega vsakdana ter posebnih trenutkov. Posebej prepoznavna in priljubljena je v osrednjem delu Evrope, saj prinaša pristne in domače okuse. Droga vsa leta ostaja sinonim za tradicijo. To je razlog, da nam kupci zaupajo, zato ne preseneča, da se naši izdelki vedno znova znajdejo v njihovih košaricah.

Slovensko družinsko podjetje Ahac, ki že od leta 2011 skrbi, da so Droga dobrote del našega vsakdana in posebnih trenutkov, je ponosni prejemnik certifikata Jeruzalem Slovenija za dva izdelka, in sicer rumeno papriko Droga in rdečo peso Droga. 

Jeruzalem Slovenija je znamka, ki ponuja lokalno kakovost s prleško zgodbo, z domačnostjo in gostoljubnostjo na način, kot ga doživljajo in živijo lokalni prebivalci. Označuje najvišjo kakovost lokalnih pridelkov, živilskih izdelkov, jedi in pijač, domače obrti, nastanitev, prireditev, hiš vina in turističnih doživetij na območju Destinacije Jeruzalem Slovenija.

»Kakovostna vložena zelenjava potrebuje dobro osnovo in hvaležni smo, da nam jo omogoča lokalno okolje. Sodelujemo z lokalnimi dobavitelji, ki na svojih poljih vzgojijo kakovostno rdečo peso in rumeno papriko. V Prlekiji, ki je že več kot 40 let srce Droginega razvoja in proizvodnje, pa plodove vložimo po tradicionalnih recepturah,« je na slovesni podelitvi certifikata Jeruzalem Slovenija povedal Žan Moškotevc, ki je prokurist v podjetju Ahac in sin direktorja Romana Moškotevca. »Certifikat kakovosti Kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija je dokaz, da smo na pravi poti in lepa spodbuda za naprej. Dokazuje kakovost naših izdelkov, družbeno odgovornost in trajnostno poslovanje.«

Prlekija – srce Drogine proizvodnje

Kakovostno vložena zelenjava, priloge, dodatki in omake pod blagovno znamko Droga se že več kot 40 let proizvajajo v Prlekiji, v proizvodnem obratu Gosad v Središču ob Dravi.


Osnovna dejavnost proizvodnega obrata v Središču ob Dravi je predelava vrtnin in gob. Po tradicionalnih receptih proizvajamo številne prehrambne izdelke, vsako leto pa ustvarjamo nove, ki najdejo svoj prostor v domači kuhinji in poskrbijo za posebno gurmansko doživetje. Večino izdelkov pod blagovno znamko Droga prodamo v Sloveniji, iz leta v leto pa se prodaja povečuje tudi na Hrvaškem.
 
V slovenskem družinskem podjetju Ahac, enem od največjih distribucijskih podjetij za pijačo in hrano v Sloveniji, smo leta 2011 v svoj portfelj dodali še proizvodnjo hrane, saj smo od Atlantic Grupe d.d., lastnice Droge Kolinske, odkupili del blagovne znamke Droga. Leta 2016 smo odkupili še proizvodne prostore Gosad v Središču ob Dravi in s tem izkazali strateško namero, da želimo ostati dolgoročni proizvajalec vložnin Droga.
 
Proizvodni obrat v Prlekiji je tako še danes srce razvoja in proizvodnje izdelkov blagovne znamke Droga ter izdelkov nekaterih trgovinskih blagovnih znamk.
 
Proizvodnjo v Gosadu sestavljajo tri linije:

  1. linija za predelavo zelenjave in gob, kjer proizvajamo vse vrste vložene zelenjave;
  2. linija za omake, kjer proizvajamo različne priloge, paradižnikov koncentrat in dodatke jedem;
  3. linija za pakiranje citronske kisline (suha linija).


Leta 2018 smo zaradi povečanja obsega poslovanja v Središču ob Dravi zgradili novo skladišče s skoraj 2.600 paletnimi mesti. Istega leta smo tudi ponovno posodobili proizvodnjo linijo, ki nam omogoča razvoj in širjenje portfelja izdelkov lastne blagovne znamke Droga.


Zgodovina2018

40. obletnica proizvodnega obrata vložnin Droga v Središču ob Dravi

Kakovostno vložena zelenjava, priloge jedem in omake pod blagovno znamko Drogo že 40 let proizvajajo v Prlekiji, v proizvodnem obratu v Središču ob Dravi.


Ahac d.o.o. zgradi nov skladiščno-distribucijski center v Središču ob Dravi

Zaradi povečanja prodaje, optimizacije delovnih procesov, prihranka energije in zmanjšanja emisij se pojavi potreba po novi širitvi. Leta 2018 podjetje Ahac pod vodstvom direktorja Romana Moškotevca v Središču ob Dravi zgradi nov skladiščno-distribucijski center.2016

Ahac d.o.o. odkupi še proizvodne prostore Gosad v Središču ob Dravi

Z odkupom proizvodnje Gosad Ahac izkaže strateško namero, da želi ostati proizvajalec vložnin Droga.

2011

Ahac d. o. o. odkupi del blagovne znamke Droga od Atlantic Grupe d. d

Droga Kolinska je bila takrat že v lasti Atlantic Grupe, ki je odprodala blagovno znamko Droga podjetju Ahac. Ahac je v tem letu vzel v najem proizvodni obrat vložnin ter drugih prehrambenih izdelkov v Središču ob Dravi, in sicer od podjetja Orka v stečaju.

2009

Proizvodni program vložnin Droga kupi podjetje Orka d. o. o.

Blagovno znamko Droga pa je imela Orka d. o. o. v najemu od Droge Kolinske, kasneje Atlantic Grupe.

2005

Nastanek Droga Kolinska d. d.

Z združitvijo z Kolinsko d. d. je nastala Droga Kolinska d. d.2000

Zidanje prizidka v Središču ob Dravi

Zaradi selitve proizvodnje omak iz Izole v Središče ob Dravi so v letih 2000 in 2001 gradili prizidek k obstoječi poslovni stavbi.1991

Preusmeritev na druge evropske trge

Z osamosvojitvijo so izgubili del trga, z njim pa tudi surovino, ki je prihajala iz bivših republik Jugoslavije. Nove priložnosti so iskali na drugih evropskih trgih.

1986

Nakup nove proizvodne opreme

V Središču ob Dravi so s pridobitvijo nove, krožne polnilne mize za polnjenje šampinjonov optimizirali proizvodni proces.

1980

Povečanje novega obrata v Prlekiji

Zaradi velikega povpraševanja so novi obrat 2 leti po postavitvi še dodatno povečali. Proizvodni obrat v Središču ob Dravi je vse do osamosvojitve uspešno deloval.

1978

Postavitev novega proizvodnega obrata Gosad v Središču ob Dravi

Takratno matično podjetje Droga iz Portoroža je za proizvodnjo vrtnin in gob postavilo nov proizvodni obrat Gosad v Središču ob Dravi. Razlog je bil predvsem v tem, ker je ta del takratne domovine imel močno surovinsko bazo, ki je kakovostno in količinsko ustrezala potrebam trga. V novem obratu so konzervirali gobe in vrtnine (kumare, rdečo peso, feferone, papriko, mešano solato, ajvar, šampinjone, sivke, olive ipd.).

1974

Znotraj Droge je ustanovljen Gosad

Ustanovitev Gosada, ki je imel svoje poslovne enote po vsej Sloveniji in v več krajih po Jugoslaviji.

1973

Droga Portorož kupi proizvodni obrat Citrix Petovie Ptuj

Z nakupom ptujskega proizvodnega obrata prične Droga Portorož tudi s proizvodnjo sladkorja za posip, citronke, lovorjevega lista, vanilijevih palčk in muškatnega oreščka.

1964

Droga Portorož ustanovi odkupno postajo Sudest v Zadravčevem mlinu

Leto 1964 označuje začetek prehrambene dejavnosti v Središču ob Dravi. V Zadravčevem mlinu je potekal odkup sadja, zelenjave, zdravilnih in aromatičnih zelišč, gob, gozdnih sadežev, surovin za proizvodnjo eteričnih olj ter sortiranje, čiščenje, predelava in sušenje ter vlaganje gob.