AVG / 2025

PRLEKIJA. ZIBELKA NAŠIH DOBROT.

V Prlekiji čas teče počasneje. Med vinogradi, klopotci in sončnimi griči nastajajo zgodbe, ki se ne pišejo le v knjigah, ampak v srcih ljudi. Vsaka jesen je tu praznik zemlje – ko pridne roke spravljajo pridelke v shrambe, v katerih se skriva toplina doma in okus po preprostih radostih. Vlaganje zelenjave ni le opravilo, ampak način življenja, ki ga Prleki že stoletja prenašajo iz roda v rod.
 
Ozimnica je od nekdaj pomenila več kot le zalogo za zimo. Je simbol povezanosti družine in spomin na mize, okoli katerih so se zbirale generacije. Delikatesne kumarice, rumena paprika, kislo zelje, kisla repa, rdeča pesa in mešana solata so vedno našle svoje mesto v shrambi.  Skrbno vložene, da v dolgih zimskih mesecih ohranijo svežino poletja in moč zemlje.
 
DROGA je že desetletja del teh zgodb. Naši recepti se ne spreminjajo, saj dobrega ni potrebno spreminjati. Še vedno prisegamo na preizkušene postopke in tako našim dobrotam damo čas, da razvijejo svoj pravi okus. V tem je bistvo naše dediščine: v iskrenosti, v spoštovanju do narave in v ljubezni do skrbno pripravljenih dobrot.
 
Drogine dobrote so pripravljene v Sloveniji, v Prlekiji, zelenjava pa prihaja tako od domačih kot tudi od skrbno izbranih pridelovalcev iz drugih držav. Ko odprete kozarec Drogine ozimnice, ne odprete le zelenjave. Odprete zgodbo tradicije z navdihom Prlekije. Zgodbo o ljudeh, ki tam s pridnimi rokami skrbno vlagajo Drogine dobrote in o receptih, ki že desetletja ostajajo nespremenjeni. To je okusen opomin, da prave vrednote, kot sta tradicija in toplina nikoli ne gresta iz mode. In z veseljem jih z vami delimo tudi danes.

Vsaka ozimnica ima svoje junake. Preverite, kateri so naši.


Naš recept za vlaganje delikatesnih kumaric DROGA ostaja enak že desetletja: alkoholni kis, in ščepec kopra. Tako vsaka kumarica ohrani osvežilno noto in okus, ki se mu ne moreš upreti. Prav ta vložnina je kraljica naših shramb, saj se odlično poda k različnim zimskim jedem za popestritev okusa.
 
Stalnica ozimnice pa je tudi rumena paprika DROGA. Večina jo zori pod toplim prleškim soncem, kjer rodovitna zemlja daje sadežem sladkost in polnost. Vložena v slano-kislem nalivu razkrije svojo nežno žlahtnost, ki jo cenimo ob narezku, prigrizkih ali obloženih kruhkih. Vsak kozarec rumene paprike je poklon zemlji – preprost, a nepogrešljiv dodatek, ki vedno znova navduši s svojo svežino.



Ko nastopijo hladni dnevi, na mizah zadiši po kislem zelju. Že stoletja ga uporabljamo kot pomemben vir vitaminov in topline, kot jed na žlico ali kot okusno prilogo. Kislo zelje DROGA je pridelano in predelano v Sloveniji, tako da vsak grižljaj nosi pečat domačnosti. V njem se prepleta okus slovenske zemlje, znanje preizkušenih rok in toplina tradicije, ki pozimi pogreje tako želodec kot srce.
 
V letošnji ozimnici s posebnim ponosom izpostavljamo tudi kislo repo DROGA. Repa je več kot le sestavina – je del dediščine, ki se znajde v toplih enolončnicah, zavitkih in domačih jedeh, ki jih poznajo vse generacije. Kisla repa DROGA ohranja pristen okus domačnosti in v vsakdan prinaša občutek, da je najboljše tisto, kar je pridelano z ljubeznijo.



Barvitost krožnika in moč zemlje – to je rdeča pesa DROGA. V slovenski ozimnici je vedno imela posebno mesto, saj je popestrila zimske dni s svojo naravno sladkobo in bogato barvo. Rdeča pesa DROGA je nežnega, a značilnega okusa, ki se odlično poda k mesnim jedem, testeninam ali solatam. Vsak kozarec nosi sporočilo preprostosti - da je lepota v naravi, in da barva v jedi prinaša veselje na mizo.



Mešana solata DROGA je zgodba o povezovanju. Tako kot se v Prlekiji ljudje še vedno radi zberejo ob delu, praznikih in skupnih obedih, se v tem kozarcu sreča pet vrst zelenjave – zelje, kumarice, paprika, korenje in čebula. Kar dve tretjini sestavin pridelajo slovenski kmetje, rezultat pa je harmonija okusov, ki vedno navduši. Mešana solata je priloga, ki nas spremlja vsak dan – od preprostega kosila pa vse do praznične mize.



Ideje za pripravo okusnih jedi, ki se nahajajo v Drogini ozimnici

V naslednjih tednih bomo z znanimi Slovenci kuhali jedi, kjer kraljujejo naše vložnine. Vabljeni, da spremljate naša socialna omrežja in KUHNA na naši spletni strani, kjer bomo redno objavljali te recepte!