JAN / 2024

DROGINA OZIMNICA – PRIPRAVLJENA Z LJUBEZNIJO

Leto se je prevesilo v drugo polovico in jutra že dišijo po jeseni. Pred nami so hladnejši meseci, ko na domačih vrtovih ne bo več sveže zelenjave. Da bi lahko v okusu domačnosti in tradicije uživali tudi jeseni in pozimi, je potrebno pravočasno poskrbeti za dobro založene police z ozimnico.

 

Nekaj za vas v hladnih dneh


Prostrana polja so nas čez poletje bogato obdarila in poskrbela, da bo vitaminov na pretek tudi v zimskih mesecih. Ozimnico v Drogi pripravljamo po receptu, ki so nam ga pred več 40. leti zaupale naše babice in vsako leto v steklene kozarce skrbno vložimo kar 1500 ton ročno obrane zelenjave.
Letos bodo v vaših shrambah na policah našli svoj prostor pristni in tradicionalni okusi vložene rumene paprike, rdeče pese, delikatesnih kumaric, mešane solate, bučkine solate in krompirjeve solate. Slednji sta prejeli tudi laskavi naziv Izbran produkt leta 2023!

 

Tradicija iz Prlekije v vaši shrambi


V vsakem kozarcu vložene zelenjave se skrivata tradicija in kakovost. Naši kozarci so z zelenjavo polnega okusa skrbno napolnjeni v proizvodnem obratu Gosad v Središču ob Dravi. Drogine dobrote z ljubeznijo ustvarja slovensko družinsko podjetje Ahac, ki že od leta 2011 skrbi, da so del našega vsakdana in posebnih trenutkov.

 

Kaj vse najdemo v Drogini ozimnici?


V neposredni bližini proizvodnega obrata v osrčju Prlekije se nahaja polje najboljših rumenih paprik, ki veljajo za pravo zakladnico vitamina C. Plodovi nežnega sladkastega okusa so ročno obrani. Babura, vložena v slano-kisli naliv, je odlična popestritev narezkov ali drugih prigrizkov. Vloženi fileti rumene paprike so tudi dobitnik certifikata Jeruzalem Slovenija.


 

Tradicionalno k ozimnici spada tudi rdeča pesa, vložena v kis. Z vitamini in minerali obogatena zelenjava, prijetnega okusa, najde svoj prostor v vsakem slovenskem domu, ki prisega na polne okuse in veliko zdravja.


 

Ozimnice si ne znamo predstavljati brez hrustljavih delikatesnih kumaric osvežilnega okusa. V vsaki shrambi se vedno skriva vsaj nekaj kozarcev. Ker ne vsebujejo konzervansov, jih lahko uživamo brez slabe vesti. Drogin recept za vlaganje je od nekdaj enak. Za naliv uporabljamo alkoholni kis in ščepec kopra, kar kumarice naredi še okusnejše.


 

V bučkini solati se nahajajo na kolobarje narezane zelene bučke iz Primorske, ki imajo zaradi bližine morja imajo še bogatejši okus. Uporabljamo samo tisti zelene bučke, ki v dolžino ne presegajo dvajsetih centimetrov, saj so semena takrat še vedno mehka in nedozorela. Bučkina solata je odlična kot samostojna jed ali kot dodatek h glavnemu obroku. Od letošnjega leta pa ponosno nosi tudi naziv Izbran produkt leta 2023!


 

Pod pokrovčke kozarcev smo ujeli skrbno izbrane sorte krompirja, ki rastejo na s soncem obsijanih poljih. Vložena krompirjeva solata je izvrstna priloga k različnih jedem, kot so ribe, pečeno meso in druge dobrote. Ponuja okus domačnosti, ki je bil nagrajen z laskavim nazivom Izbran produkt leta 2023.


 

Zelje, kumarice, papriko, korenje in čebulo smo povezali in nastala je vitaminov polna mešana solata. Kar dve tretjini vseh njenih sestavin je pridelanih na slovenskih tleh! Je odličnega okusa in daje pridih poletja tudi v zimskem času kot dodatek jedem.


 

Brez katere vložnine si pa vi ne predstavljate zimskih mesecev?