MAR / 2023

ČAROBNI ČAS VELIKE NOČI

Nekje blizu so vse stvari preproste. Začutite čarobni čas velike noči, kjer na praznični mizi ne sme manjkati Drogin hren.
 
Navade, običaji in doživljanje – vse to so velikonočni prazniki. Velika noč je praznik, ki je tesno povezan s tradicijo in družino. Je čas, ko smo s svojimi najbližjimi in odmislimo vsakodnevne skrbi. Zberemo se ob bogato obloženi mizi, polni tradicionalnih dobrot in uživamo v trenutku.
 

 
Velika noč je sicer največji krščanski praznik, a dandanes se je njegovo praznovanje razširilo v večino domov, tako v Sloveniji, kot po svetu. Poseben pomen ustvarijo stari običaji, ki se nenehno spreminjajo. Vsaka generacija doda nekaj novega, nekatere opusti in tako nastane unikaten mozaik velike noči, ki je za vsako družino tisti najpopolnejši.
 
Preizkušanje novih receptov ali sledenje tradicionalnim recepturam naših babic, barvanje pirhov na 101 način, okrasitev doma s cvetjem in pisano dekoracijo, pa obredi, kot je blagoslov jedi. Vse to je velika noč.


 
Tradicionalni okusi, ki zbližujejo

Praznovanja velike noči ni brez dobrih domačih jedi. Na praznično pogrnjeni mizi ne smejo manjkati hren, šunka, pirhi, potica, kruh in pogače. Gre za tradicionalne jedi, ki imajo posebno simboliko. Jo poznate? Hren predstavlja žeblje, šunka Kristusovo telo, pirhi simbolizirajo kaplje krvi, potica oziroma okrogel hlebec kruha pa spominja na trnje, iz katerega je bila Kristusova krona.  
 
Droga je sinonim za tradicijo in Drogine dobrote so del velikonočnega praznovanja že več desetletij. Zelenjavo znanega porekla, pridelano z ljubeznijo in predanostjo, smo skrbno shranili v kozarce in pripravili izdelke, ki so nepogrešljivi del velikonočnega doživetja. Pristni, domači okusi, ki zbližujejo in narišejo nasmeh na obraz.
 
 
… ker na praznični mizi ne sme manjkati Drogin hren.
Hren, ki je ostrega in pekočega okusa, že od nekdaj velja za odlično popestritev različnih jedi. Ujeli smo ga pod pokrovček in pripravili v treh okusih! Drogin hren je nepogrešljiv del bogato obložene velikonočne mize.

 


 

Ustvarjanje velikonočnih dobrot malo drugače

Pred nami je družinski praznik, ko so mize polne poslastic, ko svojo umetniško dušo izražamo na jajcih in ko okušamo različne kulinarične dobrote, ki jih prinese velikonočni zajec.

Da bi razkrili skrivnosti skrbno varovanih velikonočnih receptov, smo se letos povezali z znanimi kuharskimi mojstri iz različnih slovenskih regij in tako poskrbeli, da bo vaša velikonočna pojedina imela nekaj malega iz vsakega koščka naše dežele.

Maja in Jernej Zver, ki ustvarjata pod imenom Jernej Kitchen, sta za vas pripravila okusno šunko v testu, ki je pred pečenjem namazana z Droginim hrenom s smetano. Bogat okus vas bo popeljal v otroštvo in v domače okolje ter v vas vzbudil tiste najbolj prijetne spomine.

Finalistka 8. sezone Masterchef Slovenija, Evita Antončič, je iz jedi, ki običajno ostanejo po velikonočnem zajtrku, ustvarila vrhunski sendvič, katerega osnova je Drogin hren s smetano. Preverite, kako se je lotila izziva in izvedite recept za njene odlične brioše.

Urška Fartelj, ki ustvarja pod znamko 220 stopinj poševno, je z nami delila skrivnost barvanja remenk in nam zaupala, kaj na njeni mizi ob veliki noči nikoli ne manjka.

 

Izpod rok kuharice Ane Žontar Kristanc iz Anine kuhinje, pa je nastala tradicionalna velikonočna prata ali bindl. Pri tem je uporabljala odlične Drogine hrene.

Vabljeni, da nas spremljate na družbenih omrežjih, kjer bomo z vami delili okusne recepte.

Želimo vam čudovit praznični čas!