Sestavine
Šunka 150 g
Stari poljubni kruh 150 g
Mleko 1 dl
Veliko jajce 1
Majhna čebula 1
Svinjska mast 1 žlička
Peteršilj Šopek
Sol in poper Po okusu
Delikatesni hren DROGA 2 žlici
Maslo 30 g
Moka 30 g
Mesna ali zelenjavna jušna osnova 4 dl
Mleti muškatni orešček Ščep
Jajce 2
Hren s smetano DROGA 1 žlička
Kisla smetana 1 žlička
AVTOR

Zala Pungeršič
Vsi recepti avtorja
Velikonočna prata s toplo hrenovo omako in polnjenimi jajčki
Tri velikonočne klasike, ki ne smejo manjkati ob tako velikem prazniku. Združene skupaj predstavljajo pravo ravnovesje okusov.



1. korak
PRATA - pripravimo vse sestavine
Najprej si pripravimo vse sestavine. Čebulo nasekljamo. Kruh narežemo na kocke velike 1 x 1 cm. Šunko narežemo na kocke velike 0,5 x 0,5 cm. Nasekljamo tudi peteršilj.
2. korak
PRATA - prepražimo čebulo
Čebulo prepražimo na svinjski masti, da se zlato rjavo obarva. Nato jo odstavimo in ohladimo.
3. korak
PRATA - združimo vse sestavine
V večji skledi združimo vse sestavine – narezan kruh, kocke šunke, čebulo, mleko, jajce, sol, poper in peteršilj. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo homogeno zmes.
4. korak
PRATA - maso enakomerno razporedimo
Maso enakomerno razporedimo na manjši pekač,, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj celzija 35 minut.
5. korak
TOPLA HRENOVA OMAKA - zavremo jušno osnovo
Jušno osnovo zavremo.
6. korak
TOPLA HRENOVA OMAKA - segrejemo ponev
Ponev segrejemo in v njej razpustimo maslo. Maslu dodamo moko, ki jo mešamo toliko časa, da se rahlo obarva.
7. korak
TOPLA HRENOVA OMAKA - vlijemo jušno osnovo
K mešanici masla in moke počasi vlivamo vročo jušno osnovo. Neprestano mešamo, da se izognemo nastanku grudic.
8. korak
TOPLA HRENOVA OMAKA - dodamo dve žlici delikatesnega hrena DROGA
V tem koraku dodamo še dve žlici delikatesnega Droginega hrena, sol in poper po okusu ter ščep muškatnega oreščka. Med pogostim mešanjem kuhamo še 10 minut.
9. korak
POLNJENA JAJČKA - jajca trdo skuhamo
Jajca trdo skuhamo, ko voda zavre kuhamo 8 – 10 minut.
10. korak
POLNJENA JAJČKA - olupimo in prerežemo jajca
Kuhana jajca prestavimo v hladno vodo ter jih previdno olupimo. Jajca po dolžini prerežemo na polovico. Rumenjake s čajno žličko ločimo od beljaka.
11. korak
POLNJENA JAJČKA - dodamo sestavine
Rumenjake odlagamo v ločeno skledo. Dodamo jim kislo smetano, Drogin hren s smetano, sol in poper po okusu.
12. korak
POLNJENA JAJČKA - spasiramo
S pomočjo žlice vse skupaj spasiramo, da dobimo gladko maso, ki pa ne sme biti preredka.
13. korak
POLNJENA JAJČKA - nadevamo rumenjakovo maso
Rumenjakovo maso nadevamo nazaj v beljake s pomočjo žlice ali dozirne vrečke.