Velikonočna prata s toplo hrenovo omako in polnjenimi jajčki
Tri velikonočne klasike, ki ne smejo manjkati ob tako velikem prazniku. Združene skupaj predstavljajo pravo ravnovesje okusov.

2 osebi

60 minut
Sestavine
Šunka
150 g
Stari poljubni kruh
150 g
Mleko
1 dl
Veliko jajce
1
Majhna čebula
1
Svinjska mast
1 žlička
Peteršilj
Šopek
Sol in poper
Po okusu
Delikatesni hren DROGA
2 žlici
Maslo
30 g
Moka
30 g
Mesna ali zelenjavna jušna osnova
4 dl
Mleti muškatni orešček
Ščep
Jajce
2
Hren s smetano DROGA
1 žlička
Kisla smetana
1 žlička
Velikonočna prata s toplo hrenovo omako in polnjenimi jajčki
Tri velikonočne klasike, ki ne smejo manjkati ob tako velikem prazniku. Združene skupaj predstavljajo pravo ravnovesje okusov.
1.
korak
PRATA - pripravimo vse sestavine
Najprej si pripravimo vse sestavine. Čebulo nasekljamo. Kruh narežemo na kocke velike 1 x 1 cm. Šunko narežemo na kocke velike 0,5 x 0,5 cm. Nasekljamo tudi peteršilj.
2.
korak
PRATA - prepražimo čebulo
Čebulo prepražimo na svinjski masti, da se zlato rjavo obarva. Nato jo odstavimo in ohladimo.
3.
korak
PRATA - združimo vse sestavine
V večji skledi združimo vse sestavine – narezan kruh, kocke šunke, čebulo, mleko, jajce, sol, poper in peteršilj. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo homogeno zmes.
4.
korak
PRATA - maso enakomerno razporedimo
Maso enakomerno razporedimo na manjši pekač,, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj celzija 35 minut.
6.
korak
TOPLA HRENOVA OMAKA - segrejemo ponev
Ponev segrejemo in v njej razpustimo maslo. Maslu dodamo moko, ki jo mešamo toliko časa, da se rahlo obarva.
7.
korak
TOPLA HRENOVA OMAKA - vlijemo jušno osnovo
K mešanici masla in moke počasi vlivamo vročo jušno osnovo. Neprestano mešamo, da se izognemo nastanku grudic.
8.
korak
TOPLA HRENOVA OMAKA - dodamo dve žlici delikatesnega hrena DROGA
V tem koraku dodamo še dve žlici delikatesnega Droginega hrena, sol in poper po okusu ter ščep muškatnega oreščka. Med pogostim mešanjem kuhamo še 10 minut.
9.
korak
POLNJENA JAJČKA - jajca trdo skuhamo
Jajca trdo skuhamo, ko voda zavre kuhamo 8 – 10 minut.
10.
korak
POLNJENA JAJČKA - olupimo in prerežemo jajca
Kuhana jajca prestavimo v hladno vodo ter jih previdno olupimo. Jajca po dolžini prerežemo na polovico. Rumenjake s čajno žličko ločimo od beljaka.
11.
korak
POLNJENA JAJČKA - dodamo sestavine
Rumenjake odlagamo v ločeno skledo. Dodamo jim kislo smetano, Drogin hren s smetano, sol in poper po okusu.
12.
korak
POLNJENA JAJČKA - spasiramo
S pomočjo žlice vse skupaj spasiramo, da dobimo gladko maso, ki pa ne sme biti preredka.