Sestavine
1 zavitek vlečenega testa 6 listov (500 g)
Krompir 300 g
Kislo zelje DROGA 200 g
Večja čebula 1
Sončnično ali oljčno olje 2 žlici
Sol in sveže mleti poper Po okusu
Kisla smetana 2 žlici
ZA PREMAZ IN POSIP:
Olje
3 žlice
Jajce 1
Sezamova semena 1 žlica
Polžki s kislim zeljem DROGA
Polžki s kislim zeljem so prava domača poslastica, ki nas s prvim grižljajem popeljejo v babičino kuhinjo. Nadev iz sočnega kislega zelja DROGA, zlato zapečenega krompirčka, nežne prepražene čebule in žlice kisle smetane zavijemo v hrustljavo zlato skorjico in dobimo popoln prigrizek za mrzle dni. Recept, ki je preprost za pripravo, a s tistim “mmm” učinkom, ki navduši čisto vsakogar. Toplo priporočamo, da polžke postrežemo z jogurtom ali najljubšo omako za pomakanje!



1. korak
Pripravimo zelenjavo
Krompir olupimo in narežemo na drobne kocke. Čebulo drobno sesekljamo. Kislo zelje DROGA odcedimo.
2. korak
Pripravimo nadev
V večji ponvi segrejemo 1–2 žlici olja, dodamo sesekljano čebulo in jo prepražimo, da postekleni. Dodamo na kocke narezan krompir, začinimo s soljo in poprom ter na zmernem ognju med mešanjem pražimo 10–15 minut, da se krompir zlato zapeče. Dodamo odcejeno kislo zelje DROGA in pražimo še 5 minut. Nadev ohladimo na sobno temperaturo, nato vmešamo 2 zvrhani žlici kisle smetane.
3. korak
Oblikujemo polžke
Olje zmešamo z malo vode, posebej razžvrkljamo še jajce in ga rahlo posolimo. Vsak list vlečenega testa premažemo z malo olja in razžvrkljanim jajcem ter prepognemo na pol. Na rob lista položimo nekaj žlic nadeva in tesno zvijemo v rolico, to pa v obliko polžka. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo sestavin.
4. korak
Spečemo
Zvitke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Povrhu jih premažemo z malo olja in jajcem ter potresemo s sezamovimi semeni. Pečemo v pečici, segreti na 190 °C, približno 20–25 minut, da postanejo zlato zapečeni in hrustljavi.
5. korak
Postrežemo
Zvitke postrežemo tople, ob jogurtovi omaki ali s skledo sveže solate.