Polžki s kislim zeljem DROGA
Polžki s kislim zeljem so prava domača poslastica, ki nas s prvim grižljajem popeljejo v babičino kuhinjo. Nadev iz sočnega kislega zelja DROGA, zlato zapečenega krompirčka, nežne prepražene čebule in žlice kisle smetane zavijemo v hrustljavo zlato skorjico in dobimo popoln prigrizek za mrzle dni. Recept, ki je preprost za pripravo, a s tistim “mmm” učinkom, ki navduši čisto vsakogar. Toplo priporočamo, da polžke postrežemo z jogurtom ali najljubšo omako za pomakanje!
6 oseb
60 minut
Sestavine
1 zavitek vlečenega testa
6 listov (500 g)
Krompir
300 g
Kislo zelje DROGA
200 g
Večja čebula
1
Sončnično ali oljčno olje
2 žlici
Sol in sveže mleti poper
Po okusu
Kisla smetana
2 žlici
ZA PREMAZ IN POSIP:
Olje 3 žlice
Olje 3 žlice
Jajce
1
Sezamova semena
1 žlica
Polžki s kislim zeljem DROGA
Polžki s kislim zeljem so prava domača poslastica, ki nas s prvim grižljajem popeljejo v babičino kuhinjo. Nadev iz sočnega kislega zelja DROGA, zlato zapečenega krompirčka, nežne prepražene čebule in žlice kisle smetane zavijemo v hrustljavo zlato skorjico in dobimo popoln prigrizek za mrzle dni. Recept, ki je preprost za pripravo, a s tistim “mmm” učinkom, ki navduši čisto vsakogar. Toplo priporočamo, da polžke postrežemo z jogurtom ali najljubšo omako za pomakanje!
1.
korak
Pripravimo zelenjavo
Krompir olupimo in narežemo na drobne kocke. Čebulo drobno sesekljamo. Kislo zelje DROGA odcedimo.
2.
korak
Pripravimo nadev
V večji ponvi segrejemo 1–2 žlici olja, dodamo sesekljano čebulo in jo prepražimo, da postekleni. Dodamo na kocke narezan krompir, začinimo s soljo in poprom ter na zmernem ognju med mešanjem pražimo 10–15 minut, da se krompir zlato zapeče. Dodamo odcejeno kislo zelje DROGA in pražimo še 5 minut. Nadev ohladimo na sobno temperaturo, nato vmešamo 2 zvrhani žlici kisle smetane.
3.
korak
Oblikujemo polžke
Olje zmešamo z malo vode, posebej razžvrkljamo še jajce in ga rahlo posolimo. Vsak list vlečenega testa premažemo z malo olja in razžvrkljanim jajcem ter prepognemo na pol. Na rob lista položimo nekaj žlic nadeva in tesno zvijemo v rolico, to pa v obliko polžka. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo sestavin.
4.
korak
Spečemo
Zvitke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Povrhu jih premažemo z malo olja in jajcem ter potresemo s sezamovimi semeni. Pečemo v pečici, segreti na 190 °C, približno 20–25 minut, da postanejo zlato zapečeni in hrustljavi.