Sestavine
Rumena paprika DROGA 2x 620 g
Goveje mleto meso 500 g
Riž 120 g
Šalotka 2
Sladka paprika 1 žlica
Dimljena paprika 1 žlička
Česen v prahu 1 žlica
Suhi peteršilj 1 žlička
Jajce 1
Sol in poper Po okusu
Svinjska mast 2 žlici
Paradižnikov koncentrat 2 žlici
Moka 1 žlica
Rjavi sladkor 1 žlica
Voda 1 l
AVTOR

Zala Pungeršič
Vsi recepti avtorja
Polnjeni fileti rumene paprike
Polnjeni fileti paprike so okusna jed, ki spominja na mešanico klasičnih polnjenih paprik in sarm. Med kuhanjem se v paradižnikovi omaki okusi lepo povežejo in ustvarijo bogat in aromatičen okus. Okisani fileti paprike zaradi svoje kisline celotno jed povzdignejo na višji nivo.



1. korak
Priprava nadeva
V ponvi razpustimo žlico masti, na njej prepražimo drobno sesekljani šalotki. Dodamo riž, da postekleni. Odstavimo in rahlo ohladimo. Prepražen riž in šalotki dodamo k surovi mleti govedini. Začinimo s soljo, poprom, sladko in dimljeno papriko, česnom v prahu, suhim peteršiljem. Na koncu dodamo še jajce in dobro premešamo, da dobimo homogeno zmes.
2. korak
Polnjenje filetov paprike
Filete paprike nežno razpremo. Na vsak file položimo nekaj nadeva in jih tesno zavijemo in dodatno spnemo z zobotrebcem. Paprike, ki ostanejo, zrežemo na rezance.
3. korak
Priprava omake
V globoki ponvi segrejemo preostalo žlico svinjske masti. Dodamo moko in jo rahlo prepražimo, da dobi svetlo rjavo barvo. Primešamo paradižnikov koncentrat, dodamo preostalo papriko, narezano na rezance. Nato zalijemo z nekaj vode ter dobro premešamo, da ni grudic. Dodamo tudi sladkor.
4. korak
Kuhanje polnjenih filetov
V pripravljeno omako položimo polnjene filete paprike. Kuhamo na nizkem ognju približno 1 uro, da se meso skuha, riž napne in omaka rahlo zgosti. Za dodatno globino okusa paprike še dodatno spečemo v pečici, na žar funkciji 10 minut.