Sestavine

ZA FETIN PRELIV:
Limonov sok

2 žlici
Olivno olje 3 žlice
Vinski kis 2 žlici
Med 1 žlica
Sveži koper (ali ½ žličke sušenega kopra) 1 žlica
Sušeni česen ½ žličke
Gorčica ½ žličke
Sol ½ žličke
Poper ¼ žličke
Feta 50 g
Voda 2 žlici
ZA PEČEN SLADKI KROMPIR:
Sladki krompir
Srednje velik
Olivno olje 1 žlica
Sol 1/2 žličke
Poper ¼ žličke
OSTALE SESTAVINE:
Kvinoja
100 g
Vložena rdeča pesa DROGA 6 žlic
Rukola 2 veliki pesti
Šalotka 1 (manjša)
Oreh 6
Hruška ½
Zdrobljena feta 1 žlica
Sol in poper Po okusu
AVTOR

Kvinojina solata s pečenim sladkim krompirjem, rdečo peso in fetinim prelivom
Ta solata je odlična jesenska pojedina, polna sezonskih sestavin. Vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine, veliko vitaminov in mineralov ter koristne maščobe. Nahrani, nasiti in zadovolji. S kosom kruha je odličen samostojni obrok.



1. korak
Priprava sladkega krompirja
Sladki krompir olupimo in narežemo na kocke. Prenesemo ga na pekač, obložen s papirjem za peko, pokapljamo z oljem, soljo in poprom ter premešamo. Pečemo 30 minut na 200°C, vmes enkrat previdno premešamo.
2. korak
Priprava kvinoje
Kvinojo splaknemo pod tekočo vodo. Stresemo jo v 3,5 dl rahlo soljene vode in kuhamo po navodilih na embalaži. Kuhano kvinojo ohladimo.
3. korak
Priprava preliva
Najprej zmiksamo vse sestavine za preliv, razen fete. Nato dodamo še feto in še enkrat vse zmiksamo v kremni preliv.
4. korak
Priprava vseh ostalih sestavin
Nato pripravimo vse ostale sestavine. Šalotko olupimo in sesekljamo na manjše koščke. Rukolo operemo in osušimo. Hruško narežemo na tanjše rezinice.
5. korak
Priprava solate
Na krožnik razporedimo rukolo, nato pa dodamo kvinojo in sladki krompir ter vloženo rdečo peso DROGA. Nato dodamo hruško, šalotko in orehe. Pokapamo s prelivom in po želji okrasimo še z nekaj olja, s poprom in s feto. Nežno premešamo in postrežemo.