Sestavine

ZA TESTO:
Ajdova moka

200 g
Sol 1 žlička
Vroča voda 150 - 160 ml
Jajce 1
Moka 90 g
ZA NADEV:
Krompir (kuhan in olupljen)
2 mala
Maslo 1 žlica
Čebula 1
Kisla repa DROGA 200 g
Mleta kumina ⅓ žličke
Sol ½ žličke
Česen v prahu ½ žličke
ZA KREMNO OMAKO:
Smetana
500 ml
Kisla smetana 2 žlici
Parmezan (riban) 40 g
Maslo 50 g
Česen Glava
Čebula 1
Beli poper ½ žličke
Svež drobnjak (drobno sesekljan)
AVTOR

Sašo Šketa
Vsi recepti avtorja
Ajdovi krapi s kislo repo in krompirjem
Sodobna različica ajdovih krapov, kjer ajdovo testo objame nadev iz kisle repe, krompirja in čebule. V kombinaciji s kremasto smetanovo omako in hrustljavimi drobtinami nastane jed, ki združuje domače okuse na nekoliko drugačen, a še vedno rustikalen način.



1. korak
Priprava testa
V skledi prelijemo ajdovo moko in sol z vročo vodo. Zmešamo do teksture žgancev, nato dodamo še jajce in belo moko. Dobro premešamo nato z rokami zamesimo gladko nelepljivo testo. Testo pokrijemo in ga pustimo počivati na sobni temperaturi 30 minut.
2. korak
Prepražimo sestavine
Na stopljenem maslu prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo odcejeno in drobno sesekljano kislo repo. Pražimo nekaj minut, nato dodamo na kose narezan kuhan krompir. Krompir med praženjem z vilico pretlačimo. Nadev začinimo z mleto kumino, soljo in česnom v prahu. Dobro premešamo in odstavimo z ognja.
3. korak
Priprava ajdovih krapov
Testo na pomokani površini razvaljamo na približno 3 mm debeline in izrežemo kroge (10 cm). Na sredino izrezanega testa položimo slabo žlico nadeva. Rob testa premažemo z vodo, nato ga prepognemo čez nadev in stisnemo skupaj, da dobimo obliko polmeseca. Robove dekorativno pritisnemo z vilicami.
4. korak
Kuhanje ajdovih krapov
Ajdove krape kuhamo 8-10 minut v vreli vodi, nato jih odcedimo in postrežemo s poljubno prilogo.
5. korak
Priprava omake
Pripravimo še omako. V loncu stopimo 20 g masla in na njem prepražimo drobno nasekljano čebulo do zlato rjave barve. Dodamo grobo nasekljane stroke česna in jih pražimo dobro minuto. Prilijemo smetano za kuhanje in kuhamo slabih 10 minut na zmernem ognju. Smetano precedimo in jo vrnemo nazaj v lonec. Dodamo kislo smetano, parmezan in dobro premešamo. Začinimo z belim poprom in soljo po okusu. Ko omaka zavre, jo odstavimo in primešamo 30 g hladnega masla. Na koncu dodamo še drobno sesekljan drobnjak. Ajdove krape postrežemo z omako in hrustljavo praženimi drobtinami.