Sestavine
Ajdova kaša 250 g
1 kozarček šampinjonov v kisu DROGA 280 g
Čebula 1
Strok česna 2
1 kozarček paradižnikove omake z baziliko DROGA 280 g
Oljčno olje 1 žlica
Sladka paprika 1/2 žličke
Origano 1/2 žličke
Timijan 1/2 žličke
Sol in poper
AVTOR

Vibrant Plate
Vsi recepti avtorja
Ajdova kaša s šampinjoni in paradižnikovo omako
Popolna jed za ljubitelje preproste, a okusne hrane! Ajdova kaša s šampinjoni in boga-to paradižnikovo omako združuje zemeljske okuse ajde s svežino paradižnika in rahlo kislimi šampinjoni.



1. korak
Pripravimo zelenjavo

- Čebulo in česen olupimo in sesekljamo.

- Šampinjone v kisu odcedimo, rahlo splaknemo pod tekočo vodo in nato narežemo na koščke ali rezine.

2. korak
Pripravimo omako

- V ponvi segrejemo oljčno olje na srednji temperaturi. Dodamo sesekljano čebulo in jo pražimo, dokler se ne zmehča in se obarva zlato rjavo, približno 5 minut.

- Dodamo sesekljan česen in pražimo še 1-2 minuti, da česen zadiši.

3. korak
Dodamo šampinjone
V ponev primešamo odcejene in narezane šampinjone v kisu. Pražimo jih 3-4 minute, da se rahlo popečejo in zmehčajo. Dodamo sladko papriko, origano, timijan, sol in poper ter dobro premešamo.
4. korak
Dodamo paradižnikovo omako
V ponev prilijemo paradižnikovo omako z baziliko. Premešamo in kuhamo na nizkem ognju 10 minut, da se okusi premešajo in omaka zgosti.
5. korak
Priprava ajdove kaše

- Ajdovo kašo speremo pod tekočo vodo, da priteče bistra voda. Odcedimo. V večji lonec nalijemo 400 ml vode, jo zavremo, rahlo posolimo in nato dodamo ajdovo kašo.

- Kuhamo na zmernem ognju približno 10 minut oziroma dokler kaša ni mehka – najbolje, da kuhamo par minut manj, ker se bokaša kuhala še v omaki. Kuhano kašo odcedimo in postavimo na stran.

6. korak
Dodamo kuhano ajdovo kašo
Kuhano ajdovo kašo dodamo v ponev s paradižnikovo omako in šampinjoni. Dobro premešamo, da se kaša enakomerno prepoji z omako.
7. korak
Postrežemo
Odstavimo z ognja in še toplo postrežemo. Pred serviranjem lahko krožnike dekoriramo s popečenimi šampinjoni in svežim sesekljanim peteršiljem.